+316 81 462 704 support@mariembellil.nl
Selecteer een pagina
Flow__Business_Manager_Mariem_Bellil_

Het lukte haar niet om grip te krijgen op wat ze aan het doen is, wat ze zou moeten doen en waarom. Had ze eindelijk geleerd om in haar leven dingen te laten zijn, haar zachte kant meer te omarmen en de controle los te laten. Blijkt dat dat ook niet echt werkt voor haar bedrijf.

Ik ging met haar in gesprek over de meerwaarde van het hebben van een plan en structuur. Van het weten wat je te doen staat en wanneer. Hoe een planning werkt als een kompas. En hoe het ervoor zorgt dat je al je spontane ideeën richting kunt geven en de uitwerking ervan een moment in de tijd kunt toewijzen. 

‘Ik geloof dat ik mijn definitie van ‘Flow’ moet herzien’, zei ze. 

Het gesprek zette mij aan het denken en deze afbeelding verhelderde in één klap wat we samen op dat moment aan het ontdekken waren. Ik ging verder op onderzoek en leerde dit:


FLOW

Flow is de mentale toestand waarin een persoon optimaal presteert en volledig opgaat in de bezigheden. Het is een mentale toestand waarin je jezelf als het ware ontstijg, wat sporters ‘in the zone’ noemen.

Je hersenen zijn op dat moment in staat om precies de juiste informatie te ontvangen (feedback), om te weten wat de volgende stap is voor de taak waar je mee bezig ben. Hierdoor ontstaat het gevoel dat dingen ‘als vanzelf’ gaan.

Gevolg: Je voelt je goed, je boekt resultaat, je zit in het moment. Je hoofd is stil en je staat volledig open voor en gericht op de taak.

Wanneer je het ervaren heb, wil je dat vaker. 

DISCIPLINE

Discipline is het vermogen om prioriteit te geven aan wat belangrijk is en ervoor te zorgen dat het gedaan wordt. Dit zorgt voor de focus die nodig is voor de flow staat van zijn. Het is de persoonlijke verantwoordelijkheid die je neemt voor de dingen waarvan je weet dat je ze moet doen. 

Je werkt dus aan dat wat je kunt controleren, je werkt aan orde.

OVERGAVE

Overgave stelt volledig vertrouwen in het proces. Door je over te geven, sta je jezelf niet meer in de weg. Je heft je eigen beperkingen op, waardoor je een nieuw niveau van handelen kunt betreden. Er is geen strijd, geen twijfel, alleen vrede en berusting.

Je staat staat open voor wat buiten jouw controle ligt, je bevindt je per definitie in chaos.

SWEET SPOT

Neig je te veel naar discipline? Dan voelt dat benauwend.

Neig je te veel naar overgave? Dan voelt dat stuurloos.

Flow is dus de ‘sweet spot’ op het snijvlak van Discipline en Overgave, tussen Orde en Chaos. 

Daar waar het allemaal stroomt en daar waar al je voorbereidingen (discipline) in dienst staan van het kunnen verzilveren van de kansen die zich aandoen (overgave). En dát kan niet anders dan leiden tot succes.

 

 

 

 

Beeld: Google