+316 81 462 704 support@mariembellil.nl
Selecteer een pagina
Business_Organizer_Nijmegen_Assistent_Ondernemen

Ik hoorde het mezelf vanochtend weer zeggen; “Probeer te streven naar excellentie, niet naar perfectie.” De moed begon haar namelijk in de schoenen te zakken en het aantal beren die ze op de weg zag, begon mij iets te veel te worden.

 


PERFECTIONISME LEIDT TOT STAGNATIE

Perfectionisme kan een enorme blokkade zijn voor groei en ontwikkeling. Begrijp me niet verkeerd, er is niks mis met je best willen doen en hoge standaarden te hebben, maar perfectionisme gaat een stap verder. Believe me, I’ve been there. 

Het is de neiging om alles tot in de perfectie te willen doen, wat vaker wel dan niet betekent dat je nooit tevreden bent met het resultaat. Dit leidt niet alleen tot stress en frustratie, en het kan ervoor zorgen dat je niet de risico’s durft te nemen die nodig zijn om te groeien en te leren. Stagnatie dus, en het gevoel van vastzitten.

Ook kan perfectionisme ervoor kan zorgen dat je alles alleen wilt (blijven) doen. Niks uit handen durft te geven. Je wilt namelijk niemand anders de kans geven om iets fout te doen, dus neem je alles op je eigen schouders. Dat kan natuurlijk niet lang goed gaan en het dwarsboomt de mogelijkheid om van anderen te leren en te profiteren van hun vaardigheden en inzichten. Doodzonde!

WAAROM IS EXCELLENTIE BETER DAN PERFECTIE?

Het nastreven van excellentie kan een veel gezonder en productiever doel zijn dan het najagen van perfectie. Excellentie betekent dat je je best doet om het beste te geven van wat je hebt, terwijl perfectie vaak onhaalbaar is. Bovendien kan het nastreven van excellentie ervoor zorgen dat je meer tevreden bent met jezelf, je werk en andermans werkt, omdat je weet dat iedereen z’n best heeft gedaan en dat je daarom trots kunt zijn op wat er is bereikt.

HOE LAAT JE PERFECTIONIMSE LOS?

Het loslaten van perfectionisme kan moeilijk zijn, omdat het vaak diep geworteld is in onze persoonlijkheid en waarden. Maar als je je er bewust van bent dat je ‘perfectionist bent’, zijn deze tips voor jou: 

  1. Stel realistische doelen: Probeer niet te perfectionistisch te zijn met het stellen van doelen voor jezelf. Stel doelen die haalbaar zijn en wees tevreden met goede inspanningen, ook als het eindresultaat niet perfect is.
  2. Geef jezelf de tijd: Perfectionisme kan ervoor zorgen dat we onrealistische tijdsdruk op onszelf leggen. Geef jezelf de tijd om dingen goed te doen en wees niet te hard voor jezelf als dingen niet volgens plan verlopen.
  3. Zoek hulp: Probeer niet alles alleen te doen. Vraag hulp aan anderen als je het gevoel hebt dat je het teveel is of je kennis niet toereikend is. Sta open voor samenwerkingen, dit kan helpen om perfectionisme los te laten en te leren van anderen.
  4. Accepteer fouten: We zullen allemaal fouten maken, en dat is oké. Probeer fouten te zien als leermomenten in plaats van als tekenen van falen.
  5. Wees flexibel: Probeer niet vast te houden aan een bepaalde manier van doen. Wees open voor nieuwe ideeën en manieren om je doelen te bereiken.

EXCELLENTIE ALS BASIS 

Ga je een (nieuwe) samenwerking aan, breid je je team uit, of start je een nieuw project? Probeer er dan voor te zorgen dat je je instelt op het creëren van een synergie op basis van excellentie. Alleen dan zorg je ervoor dat je het beste haalt uit de ander en vooral…. uit jezelf.

 

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Kun je hulp of advies gebruiken? Mail me gerust op support@mariembellil.nl of plan hier een kennismaking in. Ik denk graag met je mee.

 

beeld: Jurriaan Huting/ Huting.net